First page Back Continue Last page Overview Graphics
وضعیت لرزهنگاری در ایران
در حال حاضر بطور رسمی موسسه ژئوفیزیک مسئول ثبت، گزارش و جمعآوری دادههای زلزلهشناسی ایران است. این موسسه دارای بیش از ۷۰ زلزلهنگار عمدتا باند کوتاه است که از طریق اینترنت و ماهواره به مرکز شبکه تهران متصل هستند. لرزهنگارهای موسسه ژئوفیزیک دارای پراکندگی مکانی بسیار نامتجانسی هستند. شبکه موسسه ژئوفیزیک در اطراف تهران دارای بیشترین تراکم (به فواصل متوسط بین ایستگاهی۵۰ کیلومتر) ولی در تعدادی از استانهای کشور حتی یک لرزهنگار هم ندارد.
پژوهشگاه بینالمللی زلزله و مهندسی زلزله دارای حدود۲۴ لرزهنگار باندپهن است که بطور تقریبا متجانسی در کل کشور پراکنده شدهاند ولی فاصله بین ایستگاهی زیاد (گاهی اوقات در حد چند صد کیلومتر) و بالاتر از استانداردهای موجود است. این شبکه تمام زلزلههای بالاتر از بزرگای چهار را در اسرع وقت بطور برخط و مستقل از موسسه ژئوفیزیک گزارش میکند.
متاسفانه بطور رسمی هیچگونه تبادل برخط داده بین دو شبکه لرزهنگاری کشور و یا بین شبکههای داخل و کشورهای همسایه برای بهبود مکانیابی زلزلهها موجود ندارد.
به علت عدم تبادل داده بین دو شبکه اصلی لرزهنگاری ایران، در بعضی موارد (بطور مثال ایستگاه دماوند، بندرعباس و ایستگاه تلویزیون کرمان)، هر دو شبکه تقریبا در یک مکان دارای یک ایستگاه مستقل هستند.
در صورت وقوع زلزله در تهران و خراب شدن مراکز لرزهنگاری دو شبکه کشوری، لرزهنگاری کشور بطور کامل متوقف میشود. برای رفع این مشکل احتمالی باید برای شبکههای موجود، مراکز معین لرزهنگاری در نظر گرفت.