پژوهش
دانشکده علوم زمین
Earth Department

هدف اصلی دانشکده‌ علوم¬ زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان (IASBS)، تمرکز بر روی آموزش و پژوهش در مسائل میان رشته‌ای علوم زمین است. در این دانشکده، ما همه‌ جنبه‌های مرتبط با کره‌زمین، شامل تکامل آن طی زمان زمین‌شناسی، دینامیک و ساختار داخلی آن، توزیع کانی‌ها و منابع انرژی، تحولات پوسته زمین در پاسخ به فرایندهای تکتونیکی، آذرین و رسوبی و نیز فرآیندهای ایجاد کننده آبخوان‌هاو پدیده‌های تاثیرگذار بر میزان ذخیره و کیفیت منابع آب زیرزمینی مانند تغییر اقلیم و مهندسی اقلیم را بررسی می کنیم. دانشکده‌ علوم زمین دارای پنج گروه پژوهشی اصلی ژئوفیزیک، تکتونیک، رسوب شناسی، آب زمین‌شناسی (هیدروژئولوژی) و سنجش از دور زمین‌شناختی است.

ژئوفیزیک

هدف این شاخه از علوم زمین، بررسی ساختار زمین با استفاده از قواعد مختلف فیزیک است. مطالعات نظری و عملی در کنار مطالعات میدانی ساختار اصلی این رشته را شکل می‌دهد. پژوهشگران دانشکده‌ علوم زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، به مجموعه‌ای از مطالعات محض و کاربردی ژئوفیزیک شامل تولید و پردازش داده‌های ژئوفیزیکی، زلزله‌شناسی، اکتشاف‌های لرزه‌ای، ژئودینامیک، اکتشاف‌های مغناطیسی، ژئودزی و اکتشاف‌های گرانشی می‌پردازند. پژوهش‌های ما در گروه ژئوفیزیک در دو شاخه اصلی متمرکز شده است: (1) تکامل تکتونیکی و ژئودینامیک امروزی مناطق فرورانش/برخورد عربی-اوراسیا که پیرامون فلات‌های ترکیه و ایران گسترش یافته‌اند. این مطالعات بر پایه مجموعه‌ای از داده‌های زلزله شناسی، گرانی و مغناطیسی و با به‌کارگیری روش‌های مختلف محاسبه‌ پارامترهای مختلف درون زمین مانند سرعت، میرایی، ناهمسانگردی، چگالی و ... انجام می‌گیرد. (2) اکتشاف‌های نزدیک سطح با به کارگیری تکنیک‌های مختلف ژئوفیزیک کاربردی شامل اکتشاف لرزه‌ای (روش‌های انعکاس و انکسار)، اکتشاف ژئوالکتریک، گرانی و ژئومغناطیس و ... . این حوزه از مطالعات ژئوفیزیکی شامل مجموعه کاربردهای مهندسی، محیط زیستی، آب‌های زیرزمینی، معدن، مخاطرات زمین شناسی و زیرساختی است.




رسوب‌شناسی

گروه رسوب شناسی در دانشکده‌ علوم زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، یک گروه فعال است که علاقه‌ تحقیقاتی آن شامل مطالعات نظری، آزمایشگاهی و میدانی بر روی نهشته‌های کهن و امروزی، در همه جنبه‌های فیزیکی، شیمیایی و زیستی است. فعالیت‌های پژوهشی گروه رسوب شناسی، بر رسوب شناسی و چینه شناسی، تغییرات محیط دیرینه، خاستگاه نهشته‌ها، شواهد آب و هوای دیرینه‌ نگاشته شده در نهشته‌ها، رسوب گذاری و تکتونیک و نیز تحلیل حوضه های رسوبی متمرکز است.





زمین‌شناسی ساختاری و تکتونیک

گروه زمین شناسی ساختاری و تکتونیک شامل همکاران تکتونیک و پترولوژیست است که به طور اصلی به بررسی تاریخچه تکامل تکتونیکی و ژئودینامیک امروزی پهنه‌های فرورانش/برخورد عربی-اوراسیا پیرامون فلات‌های ایران و ترکیه می‌پردازند. این گروه به طور اصلی بر مطالعه فرایندهای تکتونو-ماگمایی، سایزموتکتونیک، وضعیت تنش پوسته و تغییر شکل‌های قاره‌ای و نیز مرفوتکتونیک تمرکز دارد. ما در این مجموعه مطالعات، از تکنیک های نو همانند InSAR، GPS، فوتوموزائیک‌های هوایی و مدل‌های فرازنمای رقومی (DEM) پهپاد مبنا، چینهنگاری مغناطیسی، ترموکرونومتری، ژئوشیمی و سنسنجی‌های رادیومتریک/کاسموژنیک (از پالئوزوئیک تا هولوسن) استفاده می‌کنیم. افزون بر این، ما در گروه‌های پژوهشی چند رشته‌ای به بررسی مسائل بنیادین در مخاطرات زمینشناختی، ژئودینامیک، منابع آبی و معدنی می‌پردازیم.




آب زمین‌شناسی (هیدروژئولوژی)

گروه آب زمینشناسی (هیدروژئولوژی) شامل همکاران هیدروژئولوژیست است که با همکاری متخصصین سنجش از دور، ژئوفیزیک و فناوری اطلاعات، بر موضوعاتی مانند مدیریت منابع آبی، فرونشست ناشی از تخلیه آبخوان‌ها، شناسایی ویژگی‌های فیزیکی آبخوان، اثیر شاخص‌های بزرگ مقیاس اتمسفری-اقیانوسی و سناریوهای تغییرات اقلیم آینده بر منابع آبی، هیدروژئولوژی منابع آب کارستی و آلودگی منابع آب و خاک متمرکز هستند. در این راستا معمولا از تکنیکهای مدرن مانند InSAR، یادگیری ماشین و ژئوفیزیک سطحی و خروجی مدل‌های قلیمی مرسوم جهانی مانند CMIP5، CMIP6 و GeoMIP استفاده می‌شود. همچنین یک آزمایشگاه هیدروشیمی با قابلیت اندازه‌گیری تمامی پارامتر‌های اصلی فیزیکوشیمیایی و با مساحت حدود 80 متر مربع در دانشکده علوم زمین دایر است.




سنجش از دور زمین‌شناختی

گروه سنجش از دور زمین شناختی با همکاری متخصصان سنجش از دور، ژئوفیزیک ، تکتونیک و آب زمین‌شناسی تشکیل شده و جوانترین گروه دانشکده است. اهداف علمی این گروه مطالعه موضوعاتی همچون تکتونیک فعال و گسلش زمین‌لرزه‌ای (مقیاس شهری یا منطقه‌ای)، مدیریت منابع آب شامل شناسایی، پایش و تحلیل حرکات زمین در مناطق متاثر از فرونشست، زمین‌لغزش و گنبدهای نمکی، بررسی خطرپذیری بحرانهای زمین‌لرزه، سیل و آتش‌سوزی، مطالعات زیست محیطی شامل ارزیابی محل‌های دفن زباله و آلودگی آب و خاک با استفاده از تصاویر ماهواره ای و تکنیک های دورسنجی است. این گروه مجهز به چند سرور محاسباتی با قدرت بالا و نیز یک دستگاه پهپاد برای مطالعات مرتبط است. در زمینة آموزش نیز، اعضا یادشده با فعالیت در موضوعات میان‌رشته‌ای مرتبط با مسائل سنجش از دور صاحب تجربه‌های ارزشمند در آموزش و راهنمایی دانشجویان ارشد زمین‌شناسی و ارشد و دکتری ژئوفیزیک در حیطه استفاده از سنجش از دور برای حل مسئله‌های زمین‌شناختی و ژئوفیزیکی هستند.


طراحی شده توسط مرکز کامپیوتر دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان