اخبار و کنفرانس ها

مقاله عضو هیات علمی دانشکده فناوری اطلاعات و همکاران ایشان در مجله معتبر Nanoscale Horizons به چاپ رسید

پژوهشگران دانشگاه هاروارد، دانشگاه ساپنزا رم، دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان و دانشگاه علوم پزشکی تهران در طی یک پروژه تحقیقاتی با تلفیق خصوصیات نانوحسگرهای زیستی با هاله پروتئینی و بکارگیری روش­های علوم داده موفق به طراحی و ساخت نانوحسگری زیستی شده‌اند که قادر به تشخیص زودهنگام بیماری­ها از جمله انواع مختلف سرطان می باشد. در آرایه­ی نانوحسگر طراحی شده از لیپوزم­هایی با محتوای لیپیدی خاص و بار سطحی متفاوت استفاده شده است که با جذب و تشکیل هاله­ ی پروتئینی از پلاسمای خون بیماران قادر به استخراج الگوهای جامع از نشانگرهای زیستی مرتبط با بیماری مورد بررسی بوده و در نهایت منجر تشخیص زودهنگام بیماری با دقت بالا می­گردد.

دکتر مهدی وثیقی، استادیار دانشکده علوم رایانه و فن­آوری اطلاعات از دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان که در حیطه علوم داده در این پژوهش فعالیت داشته­‌اند در خصوص هدف دنبال شده در این طرح عنوان نمودند: «استخراج الگوهای اختصاصی از نشانگرهای زیستی موجود در خون با استفاده از این نانوحسگرها برای بیماری‌های مختلف از جمله سرطان، موجب افزایش حساسیت و تشخیص این نشانگرها در غلظت‌های پایین شده است که نقطه قوت روش‌ پیشنهادی در تشخیص زود هنگام سرطان محسوب می‌­گردد. علاوه بر این، استفاده از روش‌­های آماری و علوم داده همانند شبکه­‌های عصبی مصنوعی به انتخاب نشانگرهای زیستی مرتبط و ساخت مدل‌­های طبقه­‌بندی کاراتر در این پژوهش کمک شایانی نموده است به‌طوری که با انتخاب تنها 69 نشانگر زیستی این روش قادر به تشخیص زودهنگام پنج نوع سرطان مختلف می­‌باشد. 

به گفته‌ی این محقق، تشخیص نشانگر زیستی مرتبط با بیماری و تشخیص زودهنگام بیماری در مراحل اولیه از دستاوردهای مهم این پژوهش است که می‌تواند در کنار روش­‌های بالینی و پزشکی در آزمایشگاه‌ها و کلینیک‌های تشخیص طبی جهت تشخیص ساده، ارزان و غیرتهاجمی تنها با استفاده از پلاسمای خون بیماران انجام گیرد.

این تحقیقات حاصل همکاری 21 پژوهشگر با مدیریت دکتر مرتضی محمودی از دانشگاه هاروارد آمریکا بوده‌است و نتایج این کار در مجله‌ی  Nanoscale Horizons با ضریب تأثیر 3/9 (در سال 2019) منتشر شده‌است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به لینک‌های زیر مراجعه نمائید:

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/NH/C9NH00097F#!divAbstract

https://www.nanowerk.com/spotlight/spotid=52991.php

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190617071716.htm

چهارشنبه، ۱۰ مهر ۱۳۹۸

مقاله عضو هیات علمی دانشکده فناوری اطلاعات و همکاران ایشان در مجله معتبر Nanoscale Horizons به چاپ رسید

طراحی شده توسط مرکز کامپیوتر دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان