رصدخانه دانشگاه بازگشایی و پدیده نادر گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید رصد شد

انجمن علمی دانشجویی نجوم هلیا با همکاری مرکز نجم آوا استار، روز دوشنبه ۲۰ آبان 1398 همزمان با آخرین رصد پدیده نادر گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید در سده اخیر خورشیدی، کارگاه آموزشی عمومی نیز برگزار کرد. در این برنامه، رصدخانه دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، پس از وقفه طولانی و علی‌رغم محدودیتهای مالی و اعتباری،  با حمایت مدیریت دانشگاه و تلاش انجمن دانشجویی نجوم به سرپرستی دکتر انسیه عرفانی بازگشایی شد.

کارگاه‌های آموزشی با عناوین "دانستنی‌های گذر سیارات"، توسط خانم دکتر انسیه عرفانی عضو هیات علمی دانشکده فیزیک، "تاریخچه رصدخانه دانشگاه و فعالیت‌های انجا‌م‌گرفته و بازگشایی"، توسط پوریا میری دبیر انجمن نجوم هلیا، و کارگاه آموزشی "رصد خورشید و ابزارهای لازم"، توسط مهندس اسداله قمری‌نژاد منجم انجمن نجوم ایران، برگزار و در پایان، پدیده نادر گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید رصد شد.

گذر عطارد یا گذر تیر به پدیده عبور سیاره عطارد از مقابل قرص خورشید (از دید زمین) گفته می‌شود. سیاره عطارد از سیارات داخلی مدار زمین است و بین زمین و خورشید قرار گرفته و از دید ناظر زمینی موجب گذر آن از برابر قرص خورشید می‌گردد. عبور عطارد فقط در اردیبهشت ماه (ماه مه) یا آبان ماه (ماه نوامبر) روی می‌دهد، و علت ندرت این عبورها (که در هر قرن تا ۱۳ بار روی می‌دهند) به این علت است که زاویه میل مدار آن با مدار زمین (۷ درجه) سبب می‌شود که سیاره عطارد معمولاً یا از شمال یا از جنوب خورشید بگذرد.

به دلیل عدم امکان مشاهده گذر عطارد از مقابل خورشید با چشم غیر مسلح، تصویر مستقیم از تلسکوپ ۱۰ اینچی دانشگاه در سالن همایش‌ دانشگاه پخش شد. لازم به ذکر است گذر بعدی سیاره عطارد از مقابل قرص خورشید در سال ۱۴۱۱ اتفاق خواهد افتاد.

شنبه، ۲۵ آبان ۱۳۹۸

رصدخانه دانشگاه بازگشایی و پدیده نادر گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید رصد شد