مراسم اهدای جوایز ثبوتی – خواجه‌پور سال ۱۴۰۰ برگزار شد

روز چهارم اسفند ۱۴۰۰ مراسم پنجمین و ششمین دوره جایزه ثبوتی – خواجه‌پور به صورت مجازی برگزار شد. این جایزه علمی در رشته‌های مختلف علوم پایه به پژوهشگران جوان کشور اعطا می‌شود.

در ابتدای مراسم دکتر فرهاد ثبوتی رئیس هیات امنای جایزه، ضمن تبریک به برندگان، درباره چگونگی انتخاب آنها مطالبی را ارائه کرد. وی توضیح داد که افراد خود را نامزد دریافت جایزه نمی‌کنند، بلکه هیات اجرایی جایزه از پژوهشگران و دانشمندان شناخته‌شده کشور دعوت می‌کند تا افراد شایسته مورد نظر خود را معرفی کنند. در انتخاب برنده، علاوه بر این که به سوابق پژوهشی و مرجعیت علمی معرفی‌شدگان توجه می‌شود، مهم‌ترین معیار آن است که برندگان به خاطر یک دستاورد پژوهشی مشخص و معین در جامعه علمی شناخته شده باشند.

سپس دکتر بابک کریمی رئیس دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان اظهار داشتند که از جمله معیارهای مهم برای اعتبار علمی یک جایزه آن است که برندگان آن جایزه از سوی صاحب‌نظران صاحب‌نام معرفی شده باشند. ایشان همچنین با توجه به این که سال ۱۴۰۱ سال جهانی علوم پایه است، بر اهمیت توسعه علمی پایدار تاکید کردند و اظهار امیدواری کردند که برندگان جایزه به تاثیرگذاری تحقیقات‌شان  بر جامعه بشری و آیندگان توجه داشته باشند.

پس از ایشان، دکتر محمدرضا خواجه‌پور ضمن تبریک به برندگان اظهار داشتند که جایزه ثبوتی – خواجه‌پور جایزه‌ای است که در اوان زندگی حرفه‌ای پژوهشگران جوان و به خاطر کارهای علمی مشخص، تیزبینی و استعداد علمی‌شان اعطا می­شود.

سپس دکتر یوسف ثبوتی به برندگان تبریک گفتند و اظهار داشتند که از سال ۴۳ تا به امروز به مدت ۵۷ سال مشغول درس و مشق بوده‌ام و خداوند را شاکرم که هنوز هم می‌توانم در سر کلاس درس حاضر شوم. ایشان بیان داشتند که عبارت بیاموز و بیاموزان که بر روی مدال جایزه نقش بسته به زیبایی بازتاب‌دهنده رویکرد آموزشی-پژوهشی‌ است که در این دانشگاه از بدو تاسیس پیگیری شده است. ایشان در ادامه گفتند که شصت سال پیش هیچ اسمی از پژوهش در دانشگاه‌های ایران نبود و دانشگاه‌ها فقط انتقال‌دهنده آموخته‌های دیگران به دانشجویان بودند، اما امروزه به جایی رسیده‌ایم که پژوهشگران ایران هم‌پا با بقیه جهان پیش می‌روند و بلکه در برخی شاخه‌های علمی ما نیز در پیشبرد مرزهای دانش سهیم هستیم.

در دوره پنجم جایزه (۱۳۹۸)، دکتر فاطمه سوری از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به خاطر تحقیقات ارزنده در ژنتیک بیماری چشمی آب سیاه برنده جایزه علوم زیستی شدند. در رشته شیمی نیز دکتر محمدمهدی نجف‌پور از دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان به خاطر تحقیقات­ ارزنده در کاتالیزورهای اکسیدکننده آب برنده شدند.

در دوره ششم (۱۳۹۹) نیز، چهار پژوهشگر برجسته برنده جایزه شدند. دکتر مهدی زارعی از دانشگاه شیراز در رشته زمین‌شناسی به خاطر تحقیقات ارزنده در هیدروژئولوژی و کارستی‌شدگی گنبدهای نمکی و تاثیرات ساختارهای نمکی بر منابع آب برنده شدند. برنده جایزه ریاضی، دکتر داود میرزائی از دانشگاه اصفهان به خاطر پژوهش‌های اثرگذار در حل عددی معادلات دیفرانسیل و ایجاد چارچوب نظری عمیق در کاربردهای توابع پایه‌ای شعاعی در حوزه‌های علوم و مهندسی بودند. جایزه فیزیک امسال دو برنده داشت؛ دکتر یاسر عبدی از دانشگاه تهران به خاطر مطالعات نظری و آزمایشگاهی در فیزیک ماده چگال، به‌ویژه در طراحی و ساخت ادوات الکترونیک بر پایه مواد دوبعدی، و دکتر حمیدرضا افشار از دانشگاه فردوسی مشهد به خاطر پژوهش‌های ارزنده در فیزیک سیاه‌چاله‌ها و میکروحالت‌های آنها و نیز گرانش سه‌بعدی برندگان جایزه فیزیک بودند.

در ادامه مراسم، هر یک از برندگان گزارش کوتاهی در معرفی گروه پژوهشی خود و دست‌آوردهای علمی‌شان به حضار ارائه دادند.

یکشنبه، ۱۵ اسفند ۱۴۰۰

مراسم اهدای جوایز ثبوتی – خواجه‌پور سال ۱۴۰۰ برگزار شد